ALMA: Access to Language Methods for Increasing Migrants' Abilities to Start Their Own Business

alma: Access to  Language Methods

ALMA: Access to Language Methods for Increasing Migrants’ Abilities to Start Their Own Business is a European cooperation project aimed at stimulating migrants to begin a new business, to inspire and provide them with practical guidelines in order to start and run a successful company within a new cultural and linguistic context.

heading illustration image heading illustration image heading illustration image heading illustration image heading illustration image

Role Models' Guide / Profiles

The guide introduces active entrepreneurs with migrant background who have become successful thanks to their language and intercultural competences in the partner countries. Promoting real people with real stories, the project provides clear picture on what knowledge and skills are important and needed to be improved and what steps migrants should take towards establishing and running an own company.

See profile in: English Swedish
Photo of Bakri

Bakri

Jag heter Bakri, jag är 36 år och är frisör. Jag har en egen frisersalong. Jag kom till Sverige för fyra år sedan.

Jag hade hört att du måste betala mycket skatt och ha en lägenhet för att få din fru och barn till Sverige. Min fru och mina två barn väntar i Turkiet. Jag lämnade min dotter när hon var 9 månader och nu är hon 5 år. Hon känner mig inte riktigt.

Jag fick mycket hjälp av min bror som har bott i Sverige i 8 år. Jag fick också stöd från mina vänner. De lånade mig pengar. Jag började arbeta som frisör när jag var 18 år i Syrien. Jag kom till Sverige för fyra år sedan och arbetade då på en frisersalong i Ljusdal i slutet av 2017. Jag var arbetsgivare i 7 månader och sparade ihop en liten buffert.

Jag trodde att det var lätt att starta ett företag här som i Syrien men det var det inte. Det var mycket byråkrati och jag hade inte lärt mig språket. Min bror och min vän från Sverige hjälpte mig mycket i början. Min svenska vän ringde handelskammaren för att prata med dem när jag fick avslag i min första ansökan. Och naturligtvis frågade jag folk som har företag och de berättade om sina erfarenheter.

Jag har haft min verksamhet i två år. Min bror hjälper mig fortfarande men inte så mycket är i det första och jag har en revisor.

De mest relevanta färdigheterna och tipsen för att lyckas med ditt företag:

  • Ett trevligt leende
  • Du måste vara lugn
  • Att vara social är viktigare än frisyren ibland
  • Du måste vara artig
  • Flexibel, öppen och bra på vad du gör

Du behöver också mycket kompetens om du vill lyckas. Till exempel behöver du:
Språket är en nyckel för framgång och nätverkande. Om du inte talar svenska måste du känna någon som hjälper dig hela tiden. Du måste ha en stark motivation och naturligtvis älska det du gör.